جشن‌های باستانی را به آیندگان منتقل کنیم/ شب یلدا ریشه در اعتقادات و اساطیر دارد

پیشکسوت میراث‌فرهنگی و مرمت گفت: همان‌طور که همه می‌دانند شب یلدا یا شب چله، طولانی‌ترین شب بین دو فصل پاییز و زمستان است و برای مردم ایران شبی زیبا و حائز اهمیت است به‌نحوی‌که در اکثر نقاط کشورمان این شب را با آیین‌ها و مراسم‌های مختلفی جشن می‌گیرند.

عبدالله جبل عاملی در گفت‌وگو با خبرنگار میراث‌‌آریا گفت: برای شب یلدا تفسیرهای مختلفی وجود داشته و اولین تفسیر که ریشه در اعتقاد و اساطیر دارد، در باور بعضی از ایرانیان این‌گونه است که جهان هستی از روز خلقت همواره بین دو قطب قرار داشته که یکی نور و روشنایی و قطب دیگر ظلمت و تاریکی است، در یک‌طرف خوبی و ایمان و در طرف دیگر بدی و زشتی و کفر قرار دارد.

پیشکسوت معماری و مرمت استان اصفهان افزود: در افسانه‌ها و اساطیر ایرانیان شخصیتی وجود دارد به نام «ایزدمهر» که برای نجات قطب نور و روشنایی پا به این دنیا گذاشته و تولد او که همراه با خیر و برکات زیادی بوده در این شب اتفاق می‌افتد و مبارزه همیشگی او در مقابل تاریکی و پلیدی جزو افسانه‌های پایدار ایرانیان است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: البته فقط ایرانیان نبوده‌اند که در افسانه‌های اساطیری خود این باورهای کهن را داشته‌اند و در دیگر کشورها نیز اعتقادات و داستان‌های مختلفی وجود دارد، مثلاً در منطقه‌ای به نام «سریانی‌ها» که قسمتی از آن در عراق و قسمتی در سوریه قرار داشته و اعتقادات مسیحی داشتند، یکی از پیشوایانشان به نام «مانی» ظهور کرده و عنوان می‌کند که حضرت مسیح (ع) در شب یلدا متولد شده است.

جبل عاملی بیان کرد: روایتی دیگر از ایرانیان نقل می‌شود که اسکندر در زمان فتح ایران با بعضی از اعتقادات، آیین‌ها و سنت‌های ایرانیان آشنا می‌شود و این آیین‌ها را به یونان برده و سپس به روم منتقل می‌کند، البته با توجه به کتاب‌های تاریخی روایت دیگری وجود دارد که به نظر صحیح‌تر از دیگر روایت‌ها می‌تواند باشد. طبق این روایت زمانی که بین ایران و روم جنگ اتفاق می‌افتد، رومی‌ها شکست می‌خورند و شاپور اول که آن زمان پادشاه ایران بوده، اسیران رومی را بخشیده و به آن‌ها اجازه می‌دهد که به کشور خود بازگردند، و این اسیران در برگشت به کشور خود، برخی از آیین‌ها و سنت‌های ایرانی را با خود به کشورشان برده و حتی با توجه به این اعتقادات و سنت‌ها، اقدام به ساخت نمازخانه‌های مهر و محراب‌هایی می‌کنند که بنده در زمان تحصیلم در کشور ایتالیا یکی از محراب‌ها را که در روستایی نزدیک روم کشف‌ شده بود و علامت‌ها و نشانه‌های باور خورشیدپرستی و نور را داشت مشاهده کردم.

این چهره‌ ماندگار میراث‌فرهنگی گفت: تفسیر دیگری در رابطه با این شب وجود دارد که علمی است و آن تفسیر مربوط به زمانی است که ایرانیان موفق شده بودند دقیقاً روزهای سال را شماره‌گذاری کرده و فصول را تحلیل کنند و با آشنایی بر حرکت‌های زمین و خورشید، شب یلدا را دقیقاً شبی انتخاب کنند که طولانی‌ترین شب سال باشد و جشن‌هایی را برگزار می‌کردند که برخی از این آیین‌ها و سنت‌های زیبا همچنان در بین خانواده‌های ایرانی رواج دارد.

او ادامه داد: مردم ایران که عمدتاً مسلمان هستند، این سنت‌ها و جشن‌های باستانی را با توجه به فرهنگ ایرانی و اسلامی همچنان حفظ کرده و امیدوارم این اصالت و نماد پیشرفت نیاکانمان همچنان حفظ شود و به آیندگان منتقل شود.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 1401092723188

برچسب‌ها